Exista o corelație între riscul cardiovascular și modalitatea de instalare a menopauzei?

Clinica Medicală OB GYN

Echipa de cercetători de la University of Pittsburgh Graduate School of Public Health, condusă de El Khoudary PhD, MD, BPnarm, FAHA, profesor asociat la catedra de epidemiologie, au publicat recent rezultatele interesante ale unui unui studiu care arată o posibila corelație între viitorul cardiovascular al pacientelor și modalitatea de intrare in menopauza. Astfel, autorii considera ca paternul perioadei de tranziție către menopauza, perimenopauza, se poate corela cu gravitatea procesului de ateroscleroza după menopauza.

Exista 3 modele principale ale acestei perioade de tranziție.

  1. Tranziția brusca, intrarea directa in menopauza, fără modificări prealabile ale lungimii sau calității ciclului menstrual. Se pare ca acest tip de tranziție este asociat cu un risc cardiovascular crescut. In studiul publicat, acest tip de tranziție a fost numita “stabilă” și a fost identificată la 62,1% din cele 428 paciente incluse in studiu.
  2. Tranziția cu modificare târzie a ciclului menstrual (cu doar 2 ani înaintea menopauzei), denumită in articol “late increase”. Acest tip de tranziție se asociază cu cel mai mic risc de ateroscleroza in menopauza. In lotul studiat, acest model reprezintă 21,8%.
  3. Tranziția cu modificare precoce a ciclului menstrual , “ early increase”, la care modificările încep cu pana la 5 ani înaintea menopauzei. Autorii articolului considera ca acest tip de tranziție, împreuna cu simptomele vasomotorii frecvente (bufeurile), se asociază cu risc cardiovascular crescut. Acest tip de tranziție a fost găsit la16,2% dintre pacientele in studiu.

Pentru aprecierea riscului cardiovascular, autorii au determinat grosimea intimei-mediei la nivelul carotide și valorile indicilor velocimetrici la nivel brahial.

Cercetătorii recomanda ca paternul de tranziție către menopauza sa fie inclus in lista criteriilor de apreciere a riscului de ateroscleroza și respectiv a riscului cardiovascular in menopauza.

Este pentru prima oară când s-a descris o asociere clară între modelul de tranziție către menopauza și sănătatea ulterioară a femeii aflata la menopauza.

De aceea autorii considera ca tranzitia către menopauza are impact deosebit pentru sănătatea femeii la menopauza, iar aceasta constatare va trebui sa influențeze măsurile de profilaxie ce vor trebui începute cu mult înainte de aceasta perioada.

Referințe
El Khoudary SR, Qi M, Chen X, Et al. “Patterns of menstrual cycle length over the menopause transition are associated with subclinical atherosclerosis after menopause”. Menopause. 2021
“Menstrual cycle length and future vascular health”, Updates Contemporary OB/GYN, January 2022

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regenerare si rejuvenare intima

Terapie cu plasma bogata in trombocite


De la necesitate

La estetica

Descoperă beneficiile terapiei PRP sau terapiei „vampir” în ginecologie!

Acest tratament inovator, care utilizează propriul sânge al pacientei, stimulează regenerarea țesuturilor intime. Terapia vampis, cum mai este denumita in termeni populari, este o opțiune non-invazivă și sigură, oferind rezultate naturale și durabile. Prin revitalizarea și întinerirea țesuturilor, terapia vampir sau PRP poate contribui la îmbunătățirea sănătății feminine și a calității vieții intime. Apelează la serviciile noastre pentru a descoperi cum terapia cu plasmă bogată în trombocite poate aduce beneficii pentru tine.